Hexalab Laboratorije

PATIENT PREPARING 

Pravilna priprema pacijenta pre uzorkovanja je izuzetno značajna, jer od toga zavisi tačnost laboratorijskih rezultata. Međutim, način pripreme je specifičan i zavisi od vrste analiza koje se rade.

Osim toga na rezultate laboratorijskih ispitivanja utiču i sledeći parametri:

  • Režim ishrane u prethodnom period
  • Indeks telesne mase (BMI)
  • Godine
  • Pol
  • Primena terapije (npr. antibiotici)
  • Trudnoća
  • Fizička aktivnost
  • Određene životne navike (konzumiranje duvana, kafe, alkohola,…).

Da bi se obezbedilo pravilno tumačenje rezultata i određivanje odgovarajućih referentnih vrednosti (npr. nisu iste vrednosti za decu i odrasle; trudnice i žene u menopauzi; pacijente koji primaju određenu terapiju i zdravu populaciju;…) potrebno je dati tačne podatke pre uzorkovanja.

Iz tog razloga je neophodno precizno odgovoriti na pitanja operatera prilikom prijema pacijenta i uzoraka, posebno obraćajući pažnju na gore navedene parametre.

NE ZABORAVITE – TAČNE INFORMACIJE KOJE DATE PRILIKOM UZORKOVANJA OMOGUĆAVAJU PRAVILNO TUMAČENJE LABORATORIJSKIH REZULTATA.


PRAVILNA PRIPREMA ZA UZORKOVANJE KRVI

Za većinu biohemijskih testova (posebno za analizu glukoze, holesterola, triglicerida …) neophodno je uzimanje uzorka na prazan stomak, 10 do 12 sati posle poslednjeg obroka.

Ne preporučuje se veća fizička aktivnost tokom 24 časa pre uzorkovanja, jer utiče na povećanje vrednosti pojedinih enzima.

Uzimanje uzorka za kompletnu krvnu sliku (eritrociti, leukociti, hemoglobin,…) moguće je tokom celog dana , a adekvatan uzorak je i venska i kapilarna krv (iz prsta).

Uzorci za određivanje nivoa tumorskih markera, virusa i većine hormona se takođe mogu analizirati nezavisno od vremena uzorkovanja, ali je preporučljivo da se ne konzumira hrana i piće najmanje 2-3h pre vađenja krvi. Za analize prolaktin, kortizol i ACTH neophodno je mirovanje od 20 min pre uzorkovanja.

Za pojedine analize je izuzetno značajno vreme uzimanja uzorka (cirkadijalni ritam), faza menstrualnog ciklusa ili nedelja trudnoće, i tada je neophodna konsulatacija sa lekarom pre uzorkovanja da bi se obezbedio pravilan uzorak.

Ukoliko se radi test opterećenja glukozom (OGTT), potrebno je doneti količinu glukoze koju je lekar odredio (kupuje se u apoteci) I planirati duži boravak u laboratoriji jer se krv uzorkuje u više vremenskih intervala u trajanju od 120 do 180 minuta, nakon uzimanja glukoze. Osim toga, 10 do 12 sati pre ove analize i u toku samog izvodjenja je zabranjeno uzimanje hrane i pica, osim vode.

Posle venepunkcije (vađenja krvi iz vene), potrebno je držati ispruženu ruku i čvrsto pritisnuti mesto uboda, u trajanju od minimum 5 minuta. Izbegavati veći fizički napor, posebno sa tom rukom, u toku celog dana posle uzorkovanja, da bi se sprečila pojava hematoma.


PRIPREMA ZA UZORKOVANJE URINA

Za pregled urina i urinokulturu (mikrobiološki pregled) najadekvatniji uzorak je prvi jutarnji urin. Uzorak se uzima nakon taolete toplom vodom i sapunom i to srednji mlaz obavezno u sterilnu bočicu. Za pregled chlamydia trachomatis, mycoplasma hominis i uraeplasma urealyticum iz urina najadekvatniji uzorak je takođe prvi jutarnji urin ali prvi mlaz obavezno u sterilnu bočicu.

Ove bočice možete preuzeti u laboratoriji ili kupiti u najbližoj apoteci. Uzorak je potrebno dostaviti u laboratoriju u najkraćem mogućem roku, poželjno u toku 2 sata od uzimanja. Do donošenja u laboratoriju, uzorak treba čuvati na hladnom mestu.

Prikupljanje 24-očasovnog urina se vrši po sledećoj proceduri: prvo jutro prikupljanja uzorka se kompletno isprazni bešika i taj urin se ne sakuplja. Od toga trenutka se tokom naredna 24h prikupljaju sve zapremine urina, i to u plastične boce adekvatne zapremine (1,5 -2 litra). Prvi jutarnji urin sledećeg jutra se takođe dodaje prikupljenom uzorku. Tokom prikupljanja 24-očasovnog urina potrebno je uzeti minimum 6-8 čaša vode.


PRIPREMA ZA UZORKOVANJE ZA MIKROBIOLOŠKE ANALIZE

Svi uzorci za mikrobiološke analize se uzimaju pre početka antibiotske terapije ili najmanje 48 sati po prestanku primene antibiotske terapije!

Urinokultura – pogledati pripremu za uzorkovanje urina.

Ukoliko se urin uzima u urikult, potrebno je napuniti posudu urinom, zatim poklopac sa hranljivom podlogom vratiti u posudu u trajanju od nekoliko sekundi, zatim izliti sav urin iz posude i vratiti poklopac sa natopljenom hranljivom podlogom.

Za malu decu preporucuje se sterilna kesica koja se stavlja nakon obavljene toalete. Urin iz kesice se ne presipa u sterilnu posudu nego se dostavlja u laboratoriju.

Bris grla i sputum – uzorkovanje je u jutarnjim satima pre pranja zuba i doručka. Ukoliko je potrebno uzeti bris grla kasnije, tokom dana, ne sme se ništa jesti niti piti bar 2 sata pre uzorkovanja. Za sputum je jako vazno vodom isprati usnu šupljinu a potom se iskašljati iz dubine i obezbediti dovoljnu količinu uzorka.

Perianalni bris – uzorkovanje je u jutarnjim satima ukoliko je toaleta toplom vodom i sapunom urađena prethodne večeri. Uzorkovanje se vrši selotejp trakom sa nabora čmara.

Genitalni bris za žene – 24 sata pred uzorkovanje pacijentkinja ne sme imati seksualni odnos.

Genitalni bris za muškarce – 2 sata pred uzorkovanje pacijent ne sme mokriti.

Ukoliko se rade analize koprokulture i stolice na parazite preporuka je da se tri uzastopna uzorka stolice, uzeta u tri odvojene sterilne bočice, dostave u laboratoriju.

 

Ukoliko niste sigurni da li postoji određena preanalitička procedura specifična za laboratorijsku analizu koju treba da uradite najbolje je da nas kontaktirate da bi dobili precizna uputstva.